Nakon što je u svojoj župi Dračevo, 5.srpnja 1987 .godine mladi don Petar Rajič održao svoju Mladu misu pod geslom „Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju Tvoju“ (Ps 40,8) učinio je to ponovno nakon 23 godine, 24.siječnja ove godine održavši svoju „drugu Mladu misu“ ovaj put kao novozaređeni nadbiskup arapskog poluotoka. Nakon svečanosti u Mostarskoj katedrali dan prije, svoje ređenje nadbiskup je odlučio proslaviti ponajprije sa svojim sumještanima, u svome rodnom kraju, za koje je ovo najveći događaj u povijesti, ne samo rodnim Doljanima, župi Dračevu nego i cijelom prostoru donje Hercegovine. Po hladnom, ali sunčanom zimskom Danu Gospodnjem oko Dračevske crkve se okupilo silno mnoštvo naroda iz ove, ali mnogih okolnih župa, da sa novim nadbiskupom radosno slavi Boga Svemogućega. Svečana sveta misa koju je predvodio nadbiskup započela je procesijom od župne crkve do vanjskog oltara u župnom dvorištu. Prigodnim pozdravom Ivan Rajič, Petrov rođak,  izrazio mu je srdačnu dobrodošlicu i zahvalu što nam je ukazao tu čast da svoju prvu svetu misu kao nadbiskup pokloni baš nama, njegovim rodnim mještanima i rodbini. Nakon pozdrava, rodbina i prijatelji su uručili prigodne darove; sliku „Put u Emaus“ akademskog slikara Josipa Biffela iz Zagreba i nalivpero s posvetom. Također su i subraća svećenici za uspomenu nadbiskupu poklonili kalež s posvetom, kojeg je u ime svih uručio don Ivo Šutalo. Prigodnom recitacijom hrvatskog svećenika – pjesnika Izidora Poljaka „Ja glasnik bit ću Božji“ nadbiskupova rodica je počastila njegovo uzvišeno poslanje..

U ime okupljenog svećenstva i vjernog puka nadbiskupa Petra je pozdravio i župnik don Ivica Boras te ga pozvao da započne ovo svečano misno slavlje.

U svojoj propovijedi nadbiskup je naglasio kako ovo nije njegov dan nego Dan Gospodnji u kojem ćemo svi biti zahvalni Bogu na Njegovim velikim darovima kojima nas svakoga dana našega života s ljubavlju obasipa. Pozvao je vjernički puk da se svatko radosno i spremno odazove pozivu na koji ga Svemogući Bog poziva. Nisu samo Papa, biskupi, svećenici i redovnici pozvani da izbližeg slijede Božji put nego i svatko od nas prima taj poziv od Boga. Svaki je od nas ud Kristova Tijela. Budimo uvijek zahvalni Bogu na tom pozivu – naglasio je nadbiskup. Posebno se zahvalio svojim župnicima, dračevskom don Ivici Borasu i župniku iz Mississage u Canadi vlč. Ivici Kecerinu. Pozvao je i mlade da se ne boje poći ako ih Gospodin pozove u svećeništvo ili redovništvo. Sav je okupljeni narod jednodušno pratio svaku izgovorenu riječ nadbiskupa i unatoč hladnom vremenu osjetila se toplina koja je bila u srcima svih prisutnih.

Svetu misu svojim pjevanjem uveličao je zbor sastavljen od tri klape Regina mundi iz Gabela Polja, Signum iz Čapljine i župna klapa Angelus, pod vodstvom gđe. Slavice Eldić. Posebno iznenađenje msgr. Petru bili su njegovi mještani koji su ga počastili pjesmom „Krist na žalu“ uvježbanom i pripremljenom baš za ovaj svečani događaj. Također na svoj način, na kraju svete mise, svoj „poklon“ msgr. Petru su uručili i HKUD „Luke“ narodnom pjesmom i plesom.

Zahvalivši najprije dragome Bogu, a zatim okupljenom vjerničkom puku msgr. Petar je pozvao sve na uzajamnu molitvu jednih za druge da bi svatko bio ustrajan na životnom poslanju na koji nas Bog poziva. Nakon svete mise i podijeljenog biskupskog blagoslova svi okupljeni su se uputili u „Hrvatski dom“ u Doljanima na zajedničko druženje i proslavu ovog veličanstvenog događaja. U Doljanima je do dugo u noć odjekivala radosna domoljubna i vjernička pjesma ispunjena ponosom na ovog sina našeg kraja.

Ana Ivanković

{becssg}mladam{/becssg}

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>