‘Gledali smo se oči u oči. Opet je nasrnuo na mene. Bilo je jezivo’, sjeća se jedini preživjeli od šestero ljudi, koliko ih je velika bijela psina napala u posljednjih 140 godina u Jadranu. Njegova nesreća dogodila se nedavno, i to kod otoka Visa.

 

“Desetak metara od obale na istoj tolikoj dubini, s ulovljenim gofom oko pasa, plivao sam prema brodu na kojem su se odmarala dvojica mojih prijatelja. Ronio sam u odijelu s podvodnom puškom u ruci. Najednom sam osjetio snažan udarac u nogu. Okrenuo sam se, a more je bilo prepuno krvi. Vidio sam ga, bio je to veliki bijeli. Gledali smo se oči u oči. Opet je nasrnuo na mene. Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i izbacio mu strelicu u trbuh. Na tren se udaljio od mene. Panično sam isplivao na površinu i vrišteći dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila mi je sve bliže. Bio sam nemoćan. No, prijatelji su bili samo malo brži od nje”, prepričava danas 45-godišnji Damjan Pesek, slovenski državljanin, koji je u uvali Maloj smokvi kod Visa u listopadu 2008. imao bliski susret s pet metara dugačkom bijelom morskom psinom.

Pesek je jedini koji je u Jadranu preživio takav susret. A psina je u posljednjih 140 godina Jadransko more posjetila 63 puta i ubila šestero ljudi. Posljednji koji je poginuo bio je Nijemac kojeg su “ralje” dohvatile u Lokvi Rogoznici, nedaleko od Splita, 1974. godine.

Stručnjaci kažu kako velika bijela psina ulazi u sva mora, te da joj se Jadransko sviđa jer je umjerenog tipa. Može narasti do 6,4 metra, hrani se tunama, drugim morskim psima, ražama i dupinima, a ljude ubija iz radoznalosti. Bijela psina je ugrožena zbog pretjeranog izlova, a 24sataexpress piše kako ju je u Jadranu zabranjeno loviti.

izvor: Danas.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>