PDF Embedder requires a url attribute

U srijedu, dana 11. 3. 2020. s početkom u 19:00 h u kinu Mogorjelo u Čapljini premijerno se prikazuje autorski film OŠ “Lipanjske zore” Višići pod nazivom “Drijeva-film jedine prave istine” koji je napravljen u suradnji s HKUD-om Drijeva i MZ Gabela i uz promidžbu Turističke organizacije Čapljinka u čast rođendana meksičkog istraživača Salinasa Pricea, oca teorije po kojoj se Troja nalazi u Gabeli. Čapljinskoj premijeri prethodi prikazivanje filma u Gabeli za mještane, članove MZ i HKUD-a Drijeva u subotu 7.3.2020. u Hrvatskom domu kulture u Gabeli.

Film je amaterskog karaktera i radili su ga sami učenici glumci uz pomoć voditelja Igora Bene i uz puno volje, zalaganja i htijenja. Sniman je na više lokacija u Gabeli, Višićima te srednjovjekovnom gradu u Stocu s dosta maštovitosti i improvizacije.

Drijeva ima za cilj probuditi javnost ne samo za ponovno oživljavanje priče o Troji već i za bogatu prošlost naših krajeva jer na malom prostoru ima toliko povijesnog blaga – Gabela, Daorson, Radimlja, Mogorjelo, Norin, Počitelj, Badanj…, kao i mnoštvo ilirskih tumulusa, gradina, koncetričnih krugova i elipsa koje nitko nije ni imenovao a kamoli istražio.

Autori scenarija i montažeri su voditelj Igor Beno te učenici Krešimir Dugandžić i Nikola Obad, glazbu potpisuje Igor Beno uz jednu kompoziciju kantautora iz Srbije Miće Lukovića (Ice Cream Man). Snimatelj je mještanin Višića Mirko Bošković koji redovito prati aktivnosti ove škole. Film je napravljen skoro bez ikakvih sredstava uz malu novčanu pomoć našeg domaćeg Trojanskog piva iz Gabele na čelu s vlasnikom Hrvojem Ćorićem. Organizatori se zahvaljuju i caffe baru Brend iz Višića na korištenju prostora za snimanje.

Film je uz krilaticu himne Liverpoola You”ll Never Walk Alone posvećen upravo velikom Salinasu Priceu i njegovoj opsesiji s nadom da će se naći još neki istraživač koji će nastaviti ovu lijepu priču.

Ulaznice za čapljinsku premijeru koštaju 3 KM i mogu se kupiti u prostorijama Turističke organizacije “Čapljinka” svakim radnim danom od 7:00 h do 15:00 h, u višićkoj školi te u kinu na dan premijere od 18:00 h do 19:00 h. Cijena ulaznica je simbolična i skromna, a kupnjom ulaznice podržat ćete rad ove filmske družine kako bi u budućnosti s boljim resursima mogla napraviti još bolji film.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>