Prvi put u povijesti Katedrale Blazene Djevice Marije (Mariendom) u Linzu, prvostolnici istoimene biskupije, jedna klapa održala je koncert. Ova čast pripala je čapljinskoj klapi Signum iz zupe sv. Franje Asiškog.

Sinoć je 12 clanova ove klape gradu Linzu predstavilo, kako svoj rad, tako i cijelu župu i narod iz kojeg dolaze. Nakon otpjevane dvije pjesme pozdravio ih je biskup Linza Maximilian Aichern. Naglasio je kako dvije biskupije, Mostarsko-duvanjska i biskupija Linz već duže vrijeme gaje prijateljske odnose.

 

Čapljina prva predstavila klapsku pjesmu Linzu

 

 

Suradnja je pocela za vrijeme biskupa Pavla Zanica, a biskup Ratko Perić u ratnim vremenima nastavio zapoceto. Biskup Aichern pozdravio je klapu i poželio im miran i ugodan boravak, kako u Linzu, tako i u prijateljskoj zupi St. Marin u kojoj su odsjeli.

 

Klapa se predstavila uglavnom  duhovnim  skladbama, ali osim toga na repertoaru su se našle i svjetovne pjesme.  Nastupili su u sklopu meditativnog programa koji se u Katedrali održava pred velike katoličke blagdane.  Svojim nastupom upoznali su stanovnike Linza, inače sredista Gornje Austrije,  s klapskim pjevanjem.

 

Čapljina prva predstavila klapsku pjesmu Linzu

 

 

Voditeljica klape, Slavica Eldic novinarima pokrajinske televizije, koji su snimali nastup, objasnila je kako ovi mladi ljudi pjevaju iz ljubavi prema glazbi, a upravo su ih ljubav i prijateljstvo prema Austrijancima dovela u ovaj kraj. Zahvalila je i čapljinskom zupniku, don Ivanu Turudicu koji  vec  duže vrijeme uspješno suraduje sa župom St. Marien, te se zapravo klapa na ovaj nacin i uspjela predstaviti u mjestu udaljenom  oko 1000 kilometara od Capljine.  Upravo u ovoj zupi klapa će  večeras imati svoj drugi austrijski nastup.

 

I domaćini i gosti slozili su se kako ni udaljenost, ni  temperature ispod nule, niti snijeg koji je jučer prekrio ovaj dio Austrije nisu spriječili klapu Signum da predstavi svoj rad i time nastavi povezivati ove dvije župe, biskupije,  ali i narode.

izvor: pogled ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>