20 milijuna KM učinilo bi ceste u BiH sigurnijima

astra-prometna-capljina-2Skoro polovina od 364 kilometra ceste u BiH, koja je snimana prema protokolu Europskog programa za ocjenu cesta (EuroRAP), spada u visoko i srednje visokorizičnu kategoriju. Razlog je veliki broj opasnih točaka koje značajno povećavaju mogućnost prometnih nesreća s fatalnim posljedicama, pokazali su rezultati projekta SENSoR, čiji je partner bio BIHAMK, a u kojem su sudjelovali profesori s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Marko Ševrović i Darko Babić.

Kako je naveo Ševrović, ispitivani su dionica autoceste A-1 Jošanica – Kakanj, zapadni prilaz Sarajevu Blažuj – Hadžići, te dvije dionice magistralne ceste M-17 Metković – Sarajevo i Doboj – Sarajevo, prenio je Dnevni avaz.

”Oko 49 posto je dobilo najniže ocjene – jednu i dvije zvjezdice, odnosno one su visoko i srednje rizična kategorija. Srednje rizično je 30 posto, a srednje niske stope rizika ima 19 posto analizirane ceste. Samo tri posto cesta ima nisku stopu rizika i dobilo je pet zvjezdica”, rekao je Ševrović.

Stručnjaci su kao glavne opasnosti za promet izdvojili stupove i drveće duž ceste, a zatim i nezaštićene završetke zaštitnih ograda, znakove, reklame…

Najopasnija dionica, prema analizi, je od Žepča do Nemile duga 21 kilometar. Od toga je skoro 80 posto puta označeno s jednom ili dvije zvjezdice.

”Analize su pokazale da se 50 posto najvećih nesreća događa na deset posto putne mreže. Ovakvi programi nastoje popraviti infrastrukturu u tom dijelu. Dakle, zabrinjava onih 22 posto ceste koji su dobili jednu zvjezdicu”, dodao je Ševrović.

Projekt je prezentiran na pres-konferenciji u zgradi Cesta Federacije BiH, a direktor BIHAMK-a Rasim Kadić istaknuo je da će sve učiniti kako bi dobili podršku parlamentaraca za njegovu realizaciju, prenio je Dnevni avaz.

dnevni avaz/bljesak.info

”Svjedoci smo da je protekli mjesec imao crni ishod kada je riječ o prometnim nesrećama. Uvjeren sam da ćemo ovim projektom napraviti preokret kada je u pitanju sigurnost na cestama u BiH”, rekao je Kadić.

Ukoliko bi se ispoštovale predložene mjere, poput poboljšanja zaštitnih barijera pored ceste, korištenja vibracijskih traka ili asfaltiranja staza uz cestu, na ispitanoj mreži za 20 godina smanjio bi se broj ozlijeđenih osoba za 2.000. Predložene mjere koštale bi 20.868.184 KM, a 78 posto cesta imalo bi tri ili više zvjezdica, što bi, prema mišljenju ovih stručnjaka, predstavljalo fantastičan rezultat.