10 najfascinantnijih dvoraca i palača na svijetu

U nastavku Vam donosimo par rečenica i slika o svakome od 10 najfascinantnijih dvoraca i palača, od Tibeta pa do Slovenije.

 

 

 

Potala palača – najveća tibetska monumentalna građevina


Smještena na brijegu Marpo Ri, 300 metara iznad doline Lhasa, Potala palača se uzdiže na slijedećih 170 metara u vis i predstavlja najveću monumentalnu građevinu u Tibetu. 637. godine car Songtsen Gampo odlučio je sagraditi palaču na brijegu, a konstrukcija je stajala tako sve do 17. stoljeća kada je ukomponirana u temelje veće građevine koju danas gledamo. Radovi na današnjoj palači počeli su 1645. godine za vladavine petog Dalaj Lame i do 1648. godine je dovršena Potrang Karpo- Bijela Palača. Između 1690. i 1694. dovršena je Crvena Palača- Potrang Marpo. Radovi na njoj zahtijevali su više od 7000 radnika te 1500 umjetnika i majstora. Potala palača neznatno je oštećena 1959. godine u pobuni protiv Kineske okupacije.

Matsumoto dvorac: najfascinantniji dvorac u Japanu


Dvorac Matsumoto, lokalno zvan Matsumotojo, jedan je od najkompletnijih i najljepših dvoraca u Japanu. Također je dobar primjer tzv. „hirajiro“ gradnje, dvorca građenog na čistini u nizini za razliku od većine koji se grade na uzvisinama. Dvorac i manja kula sagrađeni su između 1592. i 1614. godine i oba su dobro branjena u tim ratnim vremenima. 1635. godine, kada više nije bilo vojnih prijetnji, dvorcu je dodana treća kula kao osmatračnica za promatranje mjeseca.

Mont Saint-Michel: srednjevjekovni dvorac na malom otočiću


Francuski Mont Saint-Michel smješten je na malom poluotoku na normandijskoj obali kod Bretanje, koji je u vrijeme visoke plime gotovo u potpunosti odcijepljen od kopna. Samo uski most, sagrađen u 1880-ima, održava vezu s obalom. Za razliku od drugih dvoraca u Franckuskoj, koji su sagrađeni kao obrambene građevine ili za uživanje, Mont St-Michel je u početku bio samostan. Danas dvorac privlači više od 4 miliona posjetitelja godišnje, daleko više od ostalih dvoraca u Francuskoj, a pojavljuje se i u raznim filmovima, crtićima pa čak i video-igricama.

Dvorac Malbork: najveći gotički dvorac sagrađen od cigle


Teutonski viteški red sagradio je dvorac Malbork. Nazvali su ga Marienburg, kao „Marijin dvorac“, a grad koji se vremenom razvio oko njega, također je nazvan Marienburg, ali od 1945. je ponovno, nakon 173 godine, vraćen Poljskoj i nazvan Malbork. Dvorac je klasičan primjer srednjevjekovne utvrde i najveći je dvorac na svijetu sagrađen od cigle. UNESCO je 1997. godine dvorac i muzej unutar njega uvrstio među lokalitete svjetske baštine.

Predjamski Grad: integriran u špilju


Svaka utvrda je na svoj način jedinstvena, ne postoje dvije jednake, ali ova – iako je u usporedbi s drugima malena i skromna – je vjerojatno jedina na svijetu sagrađena u sklopu špilje, točnije drugog po veličini špiljskog sistema u Sloveniji. Ime govori sve: Predjamski Grad.
Utvrda nije izgrađena odjednom, prvi pisani podaci potiču iz 13. stoljeća iako je prvi dio (lijevo krilo) sagrađen vjerojatno već u prvoj polovici 12. stoljeća. Središnji dio je sagrađen u renesansi, a desno krilo oko 1570. godine. Neki dijelovi su sagrađeni i dodani kasnije, a od 1990. je u tijeku renovacija, obnavljanje u prvotni izgled iz 16. stoljeća.

Dvorac Löwenburg: Disneyland 18. stoljeća


U parku Wilhelmshöhe Hill koji se nalazi na izlazu iz grada Kassela u Njemačkoj, smješten je na prvi pogled, srednjevjekovni dvorac. Međutim, Löwenburg- „Lavlji grad“ dao je sagraditi Wilhelm IX., Walt Disney svoga doba, u razdoblju od 8 godina (1793.-1801.) kao riunu romantizma. Pažljivo je dizajniran od strane dvorskog građevinskog inspektora Heinricha Christopha Jussowa, koji je išao u Englesku kako bi tamo proučavao ostatke engleskog romantizma. Danas znanstvenici smatraju Löwenburg jednom od najznačanijih građevina svoga žanra te je jedan od prvih glavnih neo-gotičkih zdanja u Njemačkoj.

Dvorac Neuschwanstein: klasični dvorac iz bajke


Najpoznatija od tri palače izgrađene za Ludviga II. Bavarskog, Neuschwanstein je kraljevska palača smještena u bavarskim Alpama. Započeta 1869. godine ostala je nezavršena nakon Ludvigove smrti 1886. predstavlja utjelovljenje romatizma 19. stoljeća. Savršena imitacija srednjevjekovnog dvorca sa kulama i tornjevima spektakularno je smještena na uzvišenju iznad klanca rijeke Pullat. Gradnja se odvijala po strogo određenom i smišljenom planu. Palača je opremljena raznim tehničkim pomagalima koji su za to doba bili vrlo napredni: tekuća voda na svim katovima (i u toaletima), sistem grijanja toplim zrakom i sl. Američki turisti su itekako upoznati sa Neuschwansteinom; dvorac Trnoružice u Disneylandu je modeliran po njemu.

Dvorac Hunyad: dvorac u kojem je Drakula bio zarobljen


Smješten u Hunedoari u Rumunjskoj, dvorac Hunyad bio je dio kneževine Transilvanije i vjeruje se da je u njemu grof Vlad III. Tepeš (poznatiji kao Drakula) bio zatočen 7 godina nakon što je svrgnut 1462. godine. Dvorac je ostavština Hunyadi dinastije. Građen je u gotičkom stilu, ali ima barokne i renesansne arhitektonske elemente. Hunyad je velika i impozantna građevina sa visokim i raznobojnim krovovima, kulama te mnoštvom prozora i balkona ukrašenim kamenim rezbarijama.

Palacio da Pena: najstarija palača inspirirana europskim romantizmom


Palača Pena u Portugalu smještena je na vrhu brijega iznad grada Sintra te se za sunčanih i vedrih dana može vidjeti čak iz Lisabona. Sagrađena je u 15. stoljeću kao palača, a kasnije je rekonstruirana i donirana crkvi kao samostan. 1755. godine potres je uništio većinu građevine te ju je tek princ Fernando 1838. ponovno obnovio.

Dvorac u Pragu: najveći drevni dvorac na svijetu


Jedan od najvećih dvoraca na svijetu i po Guinnessovoj Knjizi Rekorda najveći drevni dvorac, je oko 570 metara dug i u prosjeku 130 metara širok. To je mjesto gdje se čuvaju češki kraljevski dragulji i gdje su boravili češki kraljevi, rimski vladari, čehoslovački i češki predsjednici.